Ads

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Δεν σταματά να μας γλείφει




Πρόβλημα: Έχω μιαν ερώτηση: Ο σκύλος μου, ένα μαλτεζάκι 11 μηνών, έχει μια μανία την οποία είχε από κουτάβι. Του αρέσει να μας γλείφει  παντού. Στα πόδια, στα χέρια και πιο πολύ του αρέσει στα αφτιά και άμα φοράς και σκουλαρίκι δεν θα σταματήσει να το γλείφει. Στην αρχή δεν με πείραζε αλλά μετά άρχισε να γλύφει όποιον περαστικό τον χάιδευε. Γιατί το κάνει αυτό και πώς μπορώ να τον σταματήσω; Έχει καταντήσει πολύ ενοχλητικός και πώς γίνεται να τον κάνω να σταματήσει να μας γλείφει όταν έχουμε κάποια κρέμα πάνω μας;

Απάντηση: Το στόμα και το γλείψιμο, μαζί με την όσφρηση, είναι πρωταρχικής σημασίας για την επικοινωνία των σκύλων με τον κόσμο και την απόκτηση πληροφοριών και εμπειριών. Στη δική σας περίπτωση το σκυλάκι σάς γλείφει γιατί σας αγαπά αλλά και γιατί έχει συνηθίσει να σας γλείφει. Στην αρχή δεν σας ενοχλούσε το γλείψιμο. Το βρίσκατε ίσως χαριτωμένο και σάς άρεσε. Με άλλα λόγια τον ενθαρρύνατε να συνεχίσει. Στη συνέχεια του έγινε συνήθεια, κακή συνήθεια, που πρέπει να του την κόψουμε.

Υποψιάζομαι όμως ότι το έντονο γλείψιμο, στην περίπτωση του σκύλου σας, προκαλείται και από κάποια αίσθηση ανασφάλειας, κάποια εσωτερική ένταση, κάποιο άγχος. Με το γλείψιμο σας εξευμενίζει και εξωτερικεύει την εσωτερική ένταση που αισθάνεται.

Επομένως για να σταματήσει το γλείψιμο θα πρέπει να κάνετε δυο πράγματα ταυτόχρονα. Το ένα είναι να τον αποθαρρύνετε να γλείφει μέχρις ότου σταματήσει την κακή συνήθεια. Το δεύτερο είναι να εξαλείψετε τις βαθύτερες αιτίες που προκαλούν το γλείψιμο.

Σ’ ό,τι αφορά το πρώτο η συνταγή είναι απλή: κάθε φορά που πάει να σας γλείψει τον αποφεύγετε, είτε με το να στέκεστε όρθια, είτε με το να του γυρίζετε τη ράχη, είτε με άλλο τρόπο. Δεν φωνάζετε και δεν τον τιμωρείτε. Απλώς εκφράζετε την αποδοκιμασία σας. Ο σκύλος με τον καιρό θα συνδέσει το γλείψιμο με την ιδέα της απόρριψης και θα σταματήσει μια συνήθεια που έχει δυσάρεστα για τον ίδιο αποτελέσματα. Την ίδια στάση πρέπει να τηρούν απέναντι στο μαλτεζάκι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι σας. Εννοείται ότι, κάθε φορά που το σκυλάκι συμπεριφέρεται όπως εσείς επιθυμείτε, το επιβραβεύετε με μια λιχουδιά, ένα χάδι, έναν καλό λόγο.

Σ’ ότι αφορά το δεύτερο, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Ο σκύλος, μικρός ή μεγάλος, έχει ανάγκη από άσκηση. Ο δικός σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Επομένως βρέστε έναν τρόπο να κινείται και να κουράζεται σωματικά. Ο περίπατος είναι μια λύση, κάποια παιγνίδια, όπως το να φέρνει την μπάλα, είναι άλλη. Ο σκύλος που ασκείται εκτονώνεται σωματικά και ψυχικά. Ο σκύλος θέλει παιγνίδι και γενικά κάτι να απασχολείται για να μην αισθάνεται μοναξιά και ανία. Στο σημείο αυτό είστε πιο κατάλληλη από μένα να βρείτε λύσεις. Ο σκύλος δεν θέλει νεύρα και φωνές. Προτιμά την ηρεμία και την ύπαρξη σαφών κανόνων συμβίωσης. Και εδώ εσείς η ίδια μπορείτε να κάνετε την αυτοανάλυσή σας.

Και κάτι τελευταίο. Τα καλά αποτελέσματα θα έρθουν, αλλά προϋποθέτουν υπομονή, επιμονή και συνέπεια. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου