Ads

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Γνωρίστε το παλαιότερο κοιμητήριο κατοικίδιων ζώων στον κόσμο



Κεντρική είσοδος του κοιμητηρίου ζώων κοντά στο Παρίσι, του παλαιότερου κοιμητηρίου ζώων στον κόσμο

Το «Κοιμητήριο Σκύλων και άλλων Κατοικίδιων Ζώων», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ιδρύθηκε το 1899 σε ένα προάστιο του Παρισιού, το Asnieres-sur-Seine

Ο λόγος ύπαρξής του είναι εμφανής. Κάποια στιγμή υπήρξε διαμαρτυρία από ιδιοκτήτες κατοικιδίων που απαιτούσαν έναν αξιοπρεπή τόπο ταφής για τα αγαπημένα τους τετράποδα. Δεν άντεχε η ψυχή και αξιοπρέπειά τους να τα πετάνε στα σκουπίδια.

Εσωτερική άποψη του κοιμητηρίου ζώων που ιδρύθηκε το 1899
Το 1899 υπήρξαν κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία για κατοικίδια που έκαναν τη δημιουργία κοιμητηρίου αναγκαία. Τη χρονιά εκείνη τέθηκαν περιορισμοί στον τόπο και τρόπο ταφής κατοικιδίων και απαγορεύτηκε η απόρριψη της σορού του ζώου στα σκουπίδια. Ο νέος νόμος υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες ζώων να τα θάβουν 100 μέτρα μακριά από κατοικημένη περιοχή και ένα μέτρο βάθος μέσα στη γη.

Ακόμη μια άποψη του εσωτερικού του κοιμητηρίου που βρίσκεται στο Asnieres-sur-Seine, ένα προάστιο του Παρισιού. Στα δεξιά το μνημείο του Μπάρι.
Στο κοιμητήριο έχουν ταφεί μέχρι τώρα περισσότερα από 40.000 ζώα, στα οποία περιλαμβάνονται, εκτός από σκυλιά, πολλές γάτες καθώς και διάφορα άλλα είδη, όπως ένα λιοντάρι, ένας πίθηκος, ένα άλογο ιπποδρομιών, ποντίκια, πουλιά, κουνέλια, ακόμη και ψάρια. Ο πιο διάσημος σκύλος που έχει τον τάφο του εδώ είναι ο Ριν Τιν Τιν. Πρωταγωνίστησε σε 27 ταινίες και προτάθηκε για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, βραβείο το οποίο ουδέποτε του απενεμήθη γιατί ήταν σκύλος και όχι άνθρωπος.

Όλες οι γάτες της οικογένειας
Ο επισκέπτης, που μπαίνει μέσα από την κεντρική πύλη, συναντά ένα μεγάλο και εντυπωσιακό μνημείο αφιερωμένο στον μυθικό σκύλο Αγίου Βερνάρδου, ονόματι Μπάρι, που πέθανε το 1814. Ο σκύλος ήρωας των Ελβετών έσωσε 40 ζωές στις ελβετικές Άλπεις, μεταξύ των οποίων και τη ζωή ενός παιδιού που εγκλωβίστηκε σε απρόσιτη και παγωμένη περιοχή των Άλπεων. Ο Μπάρι είχε τραγικό τέλος, γιατί σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να σώσει τον 41ο άνθρωπο. Το σώμα του δεν βρίσκεται στο κοιμητήριο. Ταριχεύτηκε και βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βέρνης.


Το κοιμητήριο είναι ακόμη σε χρήση, παρόλο που πολλοί Γάλλοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Γνώρισε μέρες δόξας αλλά και παρακμής. Το 1987 έγινε λόγος για κλείσιμό του ένεκα διαφόρων προβλημάτων, κυρίως οικονομικών. Οι φίλοι και υποστηρικτές του κοιμητηρίου αντέδρασαν και ο δήμος υπέβαλε αίτημα στην κυβέρνηση για αναγνώρισή του ως μνημείου ιστορικού ενδιαφέροντος. Τελικά το αίτημα έγινε αποδεκτό με το δικαιολογητικό ότι πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο είναι «αξιοθέατο, έργο τέχνης, έχει ιστορική σημασία και αποτελεί μέρος της Γαλλικής παράδοσης».

Στο αγαπημένο μας μωρώ, την Κικί, 2.01.1994-2.10.2009. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!
Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, υπάρχουν όλων των ειδών ταφικά μνημεία. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που του προσδίδει ιστορική, καλλιτεχνική και κοινωνική σημασία.

Μεγάλη ποικιλία μνημείων. Στην περίπτωση αυτή ένα περίτεχνο και φανταχτερό μνημέιο για τον σκύλο Jahyka, που πέθανε το 2007, 14 χρονών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου